Grillandets ädla konst...
Pulled pork är något som senaste åren blivit oerhört populärt. Normalt tillagas köttet i ugnen under flera timmar på låg värme. Men varför inte använda grillen istället? Att under 10 timmar vaka över grillen och försöka hålla temperaturen på rätt nivå med en kall i handen (självklart bör du inte dricka öl 10 timmar i sträck, ni fattar principen i alla fall) finner jag oerhört rogivande.
Jag valde att använda fläskkarré. Köttbiten masserade jag in med en rub (torra kryddor) och köttbiten fick ligga svalt i kylen över natten. Bilden nedan visar hur jag gick tillväga för att förvandla min klotgrill till en "rök". Principen är att bara ha kol på ena sidan om grillen, metoden kallas 50/50. Köttbiten grillas på indirekt värme, alltså den del av grillen där det inte finns någon kol. För att hålla en jämnare temperatur används vattenbadet. I vattenbadet kan du istället för vatten använda dig av öl eller vin eller något annat som kan ge extra smak åt köttet. När jag använder mig av metoden indirekt grillning tycker jag det är lämpligt att ha en aluminium form under köttet, allt för att det ska vara lättare att hålla rent.
Ingen rök utan eld, eller i alla fall rökämne. Jag använde mig av träflis pecan. Här skulle jag däremot föreslå att något större bitar används, så kallade chunks, då man ska grilla över längre tid.
Temperaturen försökte jag hålla runt 120 grader. På bilden nedan är det de röda siffrorna som gäller. Vid detta tillfälle försökte jag reglera temperaturen genom att öppna och stänga spjällen. Senare har jag fått lära mig att temperaturen lättast styrs genom att variera mängden kol/briketter. Det viktiga är att i tid lägga på extra briketter. Briketterna har en beräknad brinntid på 3-4 timmar.
Jag körde köttet tills det hade fått en innertemperatur av dryga 90 grader. Blev riktigt gott!! Under grillningen och för att köttet inte skulle bli torrt valde jag att ösa köttet med buljong. Det går även bra med någon form av juice eller annat som man föredrar. Dessutom blir köttet ännu saftigare om det lindas in i folie de sista timmarna. Jag använde inte folie och är nöjd med resultatet ändå. Detta är nog det roligaste jag vet att grilla.
Har du några tips eller kommentarer till det jag skrivit får du mer än gärna skriva några rader.
//Jonas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar